Er zijn wel sterke aanwijzingen dat er factoren zijn, die een rol spelen bij het ontstaan van de chronische ontstekingen en zwellingen van het kraakbeen in de borstkas. Het kan ontstaan door overbelasting van de borstkas door het tillen en dragen van zware voorwerpen, langdurig hoesten en in een voorovergebogen houding werken. Maar de ziekte van tietze kan ook ontstaan door een ongeluk met grote inwerkende kracht op de borstkas, door infecties aan de luchtwegen, door zwangerschap en door reumatoïde artritis. Wat zijn de symptomen van de ziekte van tietze? De belangrijkste klacht bij het syndroom van tietze is pijn aan het borstbeen. Deze kan in hevigheid toenemen bij het diep inademen, zuchten, niezen of hoesten. Soms kan de pijn uitstralen naar de rug, nek, schouder en arm.

behandeling maagzweer paard van het syndroom van tietze? De oorzaak van de ziekte van tietze is nog niet achterhaald.

Wat is het buik syndroom van tietze? De borstkas is opgebouwd uit ribben die via kraakbeen structuren aan het borstbeen zijn verbonden. Dit buigzame kraakbeen zorgt ervoor, dat de borstkas flexibel kan bewegen bij de ademhaling. Dus opzwellen bij het inademen en weer inkrimpen bij het uitademen. Bij de ziekte schoonmaken van tietze raakt dit kraakbeen ontstoken. Daardoor zwelt het onder het borstbeen. Dit een vervelende pijn veroorzaken. De pijn neemt toe tijdens het hoesten, niezen, bewegen en zuchten. Meestal treedt de pijn aan én kant van de borstkas. Ook kan er een rode en pijnlijke plek op de borst ontstaan.

behandeling maagzweer paard

Maagzweer bij een paard - paarden -blaadjes


Alles wat u moet citroen weten over het syndroom van tietze: wat het is, symptomen, diagnose, behandeling en oefeningen! Het syndroom van tietze is een reumatische aandoening die relatief onbekend. Het gaat hier om een chronische ontsteking van het kraakbeen in de borstkas. Het syndroom van tietze is geen ernstige aandoening, maar gaat wel niet gepaard met een vervelende pijn. Soms kunnen de klachten lijken op het gevoel van een hartinfarct. Het syndroom van tietze kan zich langzaam ontwikkelen, maar het kan zich ook plotseling openbaren. Het komt bij vrouwen en mannen evenveel voor.

Maagzweer bij een paard - paarden-blaadjes


Stress; stress verlaagd de bloedtoevoer naar de maag. Hierdoor wordt de maagwand minder goed verzorgt en wordt de maagwand gevoeliger voor het maagzuur. Ziektes, kreupelheden, pijn, vreemde omgevingen, lange transporttijden, operaties en lang staan zijn voorbeelden die stress op kunnen leveren bij paarden. Medicijnen; het langdurig (of in verkeerde doseringen) gebruiken van bepaalde medicijnen kunnen leiden tot maagzweren. Dit is vooral zo bij ontstekingsremmers en pijnstillers. Als je dierenarts deze middelen voorschrijft voor je paard, zal hij/zij er vaak ook een middel bijgeven om de maagwand te beschermen. Dit is niet altijd noodzakelijk (niet bij korte behandelingen bijvoorbeeld maar wordt wel bijna altijd gedaan.

behandeling maagzweer paard

Vooral het klierarme deel raakt geïrriteerd op het moment dat het niveau van het maagzuur boven de margo plicatus (de overgangszone) uitkomt. De meeste maagzweren worden dan ook in het klierarme deel van de maag gezien. Kan ieder paard maagzweren krijgen? In principe kan ieder paard last krijgen van maagzweren. Er zijn wel bepaalde zaken waardoor maagzweren sneller gevormd worden.

Voorbeelden zijn; voedsel; onregelmatige voedselopname, 1-2 grote porties per dag, weinig grazen, vasten of een vermindering van de ruwvoer-opname kan binnen enkele uren tot dagen leiden tot een maagzweer. Voeding; te kosten weinig voeding waardoor voldoende speeksel geproduceerd wordt is een belangrijke oorzaak van maagzweren. Denk aan; te weinig ruwvoer zoals hooi, kuil, lucerne en gras. Ook minder kauwen kan al snel leiden tot maagzweren. Training; renpaarden krijgen bijvoorbeeld enkele uren niets te eten tijdens een training. Hierdoor wordt er ook geen speeksel gevormd. Vaak is er tijdens een training een toename van de druk in de buik, hierdoor wordt het maagzuur naar boven geduwd en kan het gemakkelijker het klierarme deel van de maag bereiken.

Voedsel gerelateerde ziekten bij een paard - paarden-blaadjes

Het bovenste deel van de maag is een gedeelte met heel weinig klieren en het onderbuik onderste gedeelte is heel klierrijk. De overgang tussen deze twee delen wordt de margo plicatus genoemd. Het klierrijke deel wordt door een slijmlaag beschermd tegen het maagzuur. Het klierarme deel heeft deze laag niet en heeft dus weinig bescherming tegen maagzuur. Als een paard niet eet, wordt er geen speeksel geproduceerd. Daarnaast is er ook geen voedsel wat als buffer kan dienen voor het maagzuur. Er ontstaat dan een situatie waarbij er teveel maagzuur in de maag aanwezig. Dit maagzuur irriteert de maagwand.

behandeling maagzweer paard

Lexicon: aandoeningen en behandelingen homeopathie bij dieren

Ook zorgt het zuur ervoor dat verschillende bacteriën gedood worden. Wij mensen gaan maagzuur produceren op het moment dat we gaan eten, paardenmagen produceren constant maagzuur. Als een paard eet, wordt er speeksel gemaakt. Dit speeksel werkt, samen met voedsel, als een buffer tegen maagzuur. Voedsel absorbeert het zuur en speeksel bevat veel natriumbicarbonaat (de stof die ook in maagtabletten voor de mens zit wat helpt het maagzuur te neutraliseren. Speeksel wordt geproduceerd door kauwen, met name hooi, lucerne, stro en kuil zorgen voor veel aanmaak van speeksel. In de natuur produceert een gemiddeld paard ongeveer 40-60 liter speeksel. Daarnaast is de maag van een paard verdeeld in twee delen.

Als een paard in de vrije natuur leeft, is dit geen enkel probleem. Een paard eet immers over de gehele dag steeds kleine beetjes. Terwijl veel van onze paarden slechts een paar keer per dag een grote hoeveelheid eten krijgen. Buiten die paar keer om, heeft de maag weinig tot niets te doen en dat kan voor problemen zorgen. Hoe werkt de maag van een paard? De maagwand zorgt voor constante productie van maagzuur. Dit maagzuur helpt het glutenvrije maagdarmkanaal van je paard door het voedsel alvast wat kleiner te maken. In de maag zijn enzymen aanwezig die het voedsel in kleinere stukjes hakken, deze enzymen werken het beste als het wat zuurder is in de maag.

10 x lekkere lichte maaltijd inspiratie!

Maagzweren is iets wat niet alleen bij mensen, maar ook bij paarden voor kan komen. Recente studies hebben aangetoond dat ongeveer 50 van alle paarden maagzweren heeft. Bij renpaarden heeft ongeveer 90 van de eten dieren maagzweren. Hoe ontstaan maagzweren bij paarden? Om het ontstaan van maagzweren een beetje beter te kunnen begrijpen, is het belangrijk eerst te snappen hoe de maag van een paard werkt. Paarden hebben een relatief kleine maag, dit komt omdat de functie van de maag heel anders is dan bij de meeste andere dieren. Bij de meeste dieren heeft de maag ook als doel om voedsel tijdelijk op te slaan, bij paarden is de maag meer een doorgeefluik en slaat het zeer weinig voedsel.

Behandeling maagzweer paard
Rated 4/5 based on 808 reviews